MČR MASTERS BÚŘOV 2022 – 20. – 22. 5. 2022 report

MČR MASTERS BÚŘOV 2022 – 20. – 22. 5. 2022 report

Dějištěm, historicky druhé samostatného mistrovství České republiky kategorie Masters, se stalo místo ve Valašském Království, ve Valašské Bystřici na kopci zvaném Búřov. Vše discgolfově nejzkušenější, co naše republika nabízí, se sešlo na jednom místě a to u příležitosti konání turnaje MČR MASTRERS BÚŘOV 2022.  Tento turnaj PDGA kategorie B, mistrovství republiky, organizovaný na jednom z nejkrásnějších hřišť české republiky přilákal 85 hráčů v kategoriích FP40, MP40, MP50 a MP60. Turnaj se odehrál na hřišti s parem 62 o celkové délce jamek 2017m.

Organizace turnaje se chopili členové Moravian Gators Nový Jičín – Michal Grepl, Michal Sviták, Petr Ryšánek, Silvestr Mikuláštík.

Výběr lokality pro mistrovství ČR sliboval absolutní servis pro všechny hráče. Majitel hřiště Silvestr Mikuláštík představil dokonalé připravené hřiště a zasloužil se o jedinečný servis jak na hřišti, tak mimo něj.

V sobotu ráno se Silvestr Mikuláštík „postaral“ také o zapnutí velkých fukarů na nedalekém kopci Santov, což způsobilo extrémní povětrností podmínky, kdy síla větru doslova lámala disky v letu. V nelehkých povětrnostních podmínkách se i zkušení hráči jen stěží pohybovali kolem paru hřiště. S nastolenými podmínkami se, v 1. kole, nejlépe popasoval Lukáš Filandr, který i navzdory silnému větru dokázal pokořit hřiště a na svou skórkartu si zapsal skóre – 5.

Druhé kolo turnaje nabídlo téměř totožné povětrnostní podmínky jako kolo první a tak nebylo vůbec jednoduché usměrnit hru tak, aby bylo hřiště pokořeno a hráči se dostali do mínusu. Nejlepší druhé kolo se zahrál Marek Šrom, který v kategorii MP40 zahrál – 4 a svým výkonem se dotáhl na dva hody od dosavadního leadera Lukáše Filandra.

Před nedělním finálovým kolem to v dalších kategoriích vypadalo následovně: v kategorii FP40 se ujala vedení s náskokem 8 hodů Petra Křížová před druhou Kamilou Brucklerovou a třetí Marcelou Tomášů, která po první kole okupovala až pátou pozici. Výsledky kategorie MP50 po druhém kole slibovaly do finálového kola napínavý souboj a to především o celkové vítězství, kde od sebe Rudu Konečného a Josefa Čierného dělil náskok 3 hodů. V kategorii MP60 si Vlastimil Janda z Kobylí, po dvou vyrovnaně zahraných kolech, zajistil klidný vstup do kola finálového a i v něm předvedl vynikající výkon, kde výrazně odskočil svým pronásledovatelům a suverénně si tak dokráčel pro Mistra ČR v Discgolfu Kategorie MP60.

Nedělní finálové kolo v kategorii MP40 přineslo dramatickou podívanou a to především v boji o 1. místo. Lukáš Finadr a Marek Šrom nastupovali do třetího kola s rozdílem dvou hodů, které se podařilo Markovi smazat hned na prvních pár jamkách a po prvních desíti jamkách se ujal vedení o 3 hody před Lukášem. Na jamce číslo 11 však zapsal své první bogey, následně Lukáš berdie na jamce č. 12. a 14. Před tunelovou jamkou č. 17 měli oba hráči stejné skóre a nervozita obou hráčů byla znatelná. Marek Šrom neudržel nervy na uzdě a z jamky č. 17 si odnesl double bogey a Lukáš Filadr par. Na jamce č. 18 si Lukáš Filandr zapsal berdie a stal se tak absolutním vítězem turnaje a mistrem ČR v discgolfu kategorie MP40 pro rok 2022.  Vicemistrem ČR se stal Marek Šrom a na třetí místo v turnaji se proházel, nejlepším výsledkem 3. kola (-7), Jiří Jerry Brožek.

V kategorii FP 40 si, ve třetím kole, pro suverénní vítězství dokráčela reprezentanta Kobylí Petra Křížová. Velký souboj se však odehrál v boji o 2 místo, který nakonec nejtěsnějším rozdílem vyhrála Marcela Tomášů, reprezentantka DGC ALBIUM Ústí nad Labem a stala se tak vicemistryní ČR. O jeden hod za ní a 3. místo obsadila Kamila Brucklerová z Liberce.

Napětí přinesla i poslední soutěžní kategorie a to kategorie MP50, kde se o celkové prvenství přetahovali dva hráči. Jak Rudolf Konečný, člen DGC Moravský Krumlov, tak Josef Čierný ze Slovenska předváděli po celý turnaj vynikající výkony. Jejich souboj trval až do poslední jamky 3. kola, které končilo na jamce č. 10. Před touto jamkou měli oba hráči totožné skóre. Na jamce č. 10 zahrál Ruda Konečný par a Jožka Čiřený double bogey. Tímto si tedy Rudolf Konečný zajistil prvenství v turnaji a titul mistra ČR v discgolfu kategorie MP 50.

Tři nejlepším hráči každé kategorie obdrželi Trofeje a věcné ceny od sponzorů turnaje. Celkem bylo na odměnách rozděleno 42 500 Kč pro 30% nejlepších hráčů v daných kategoriích.

Přehled 5ti nejlepších hráčů MČR MASTERS BÚŘOV OPEN 2022:

FP40:   1. Petra Křížová (DGC Kobylí) – Mistr ČR v discgolfu kat. FP40

            2. Marcela Tomášů (DGC ALBIUM Ústí nad Labem)

            3. Kamila Brucklerová (DGC Hunters, Liberec)

            4. Monika Kolínková (DG Lions Šumperk)

MP40: 1. Lukáš Filandr (Praha) – Mistr ČR v discgolfu kat. MP40

            2. Marek Šrom (DGC Moravský Krumlov)

            3. Jiří Brožek (Caurus Egra, Cheb)

            4. Michal Grepl (Moravian Gators Nový Jičín)

            4. Pavel Bruckler (DGC Hunters, Liberec)

MP50: 1. Rudolf Konečný (DGC Moravský  Krumlov) – Mistr ČR v discgolfu MP50

            2. Jozef Čierný (Bratislava, Slovensko)

            3. Daniel Večeř (DGC Wild Eagles, Štíty)

            4. Martin Slížek (Discgolf club Praha)

            5. Petr Houdek (Discgolf club Praha)

MP60: 1. Vlastimil Janda (DGC Kobylí) – Mistr ČR v discgolfu MP60

            2. Jaroslav Krátky (DG Hanáčtí letci Olomóc)

            3. František Trenz (Moravian Gators Nový Jičín)

            4. Pavel Fridrich (DGC Hunters, Uherské hradiště)

            5. Zdeněk Sedlák (Caurus Egra, Cheb)

Foto z prvního den turnaje naleznete zde: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=CADGCZ&set=a.5237253893002138

Foto z druhého dne naleznete zde: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=CADGCZ&set=a.5240431882684339

Za organizační tým  Michal Grepl – ředitel turnaje

Zpět nahoru