Česká republika už zná své mistry pro rok 2022

Česká republika už zná své mistry pro rok 2022

Po květnovém Mistrovství ČR v discgolfu kategorií nad 40 let a nedávném MČR juniorů do 15 let do Valašského království tento víkend přijela i kompletní česká discgolfová špička v kategoriích MPO, FPO a MJ18. Organizátoři z proDiscgolf.cz ve spolupráci s Búřov Golf Clubem připravili vskutku nádherný mistrovský layout, který měl úplně všechno. Kombinaci lesních i otevřených jamek, jamky z kopce, do kopce, poziční jamky i pořádně bomberské. Hřiště tedy prověřilo úplně každý aspekt discgolfu. Pojďme se na to všechno podívat trochu podrobněji.

Búřov, kopec discgolfu zaslíbený

Jinak to snad ani říct nelze. Od té doby, co majitel tamního golfového hřiště a horské chaty Silvestr Mikuláštík poprvé přičichl k discgolfu, stal se jeho Búřov DiscGolfPark vybroušeným (a stále ještě leštěným) diamantem českého discgolfu. Existují na něm hned dva pevné layouty – klasický a zpátečka. Nu a ve hřišti pro MČR se spojilo to nejlepší z obou a přidalo se pár vytříbených jamek navrch.

Designéři hřiště dbali zejména na rozdílovost – aby jamky skutečně ukázaly, kdo je lepší a kdo horší hráč. Ne však pouze díky vzdálenosti (jako jamka číslo 6), ale také díky přesnosti (jamka číslo 12), správné strategii (jamka číslo 5) či pevným nervům (jamka číslo 18). Zároveň však dokázali docílit toho, že hřiště bylo zábavné jak pro discgolfové matadory, tak pro méně zkušené hráče.

Právě kvůli rozdílovosti se rozhodli přidat ješě výhoziště pro kategorii FPO – ženy obecně bohužel nehází tak daleko, jako muži, a tak se jim několik jamek zkrátilo. Dbalo se na to, aby měla jamka podobný charakter, například pokud na čtvrté jamce hází midrange přední flighty MPO, tak by jej měly házet i přední flighty FPO. Pokud na jamku číslo 17 dohodí jen delší hráči, pak by na ni měly dohodit také jen delší hráčky. Díky těmto změnám se nejlepším ženám na turnaji podařilo dostat pod par a hráli tak zábavnější formu discgolfu, ve které se nebojuje jen o pary, ale také o birdiečka.

Ještě než se pustíme do jednotlivých kategorií a jejich příběhů, je třeba zmínit počasí. Podle předpovědi totiž bylo jasné, že Búřov nic nedá nikomu zadarmo. Tedy kromě pátku, to mělo být hezky a bezvětří. A taky bylo. V sobotu pak už mělo celý den pršet. A ono nic. Ani kapka. První přeháňka přišla zhruba 5 minut potom, co nejlepší flight MPO dokončil svou poslední jamku a všichni ostatní už tedy byli z hřiště pryč. Zázrak?! V neděli už mělo pršet pouze v přeháňkách, zato však vydatněji a možná i s bouřkami. Dopoledne něco občas spadlo, odpoledne taky, ale jediný reálný problém přišel mezi 14. a 15. hodinou, kdy se kvůli blížící se bouřce muselo přerušit kolo a všechny hráče svolat zpět na Chatu Búřov. Po krátké půl hodinové průtrži se však vyjasnilo a mohlo se vesele pokračovat ve hře. Inu, vyšlo to parádně a to, že bouřlivý búřov nakonec přecijen ukázal své zoubky jen podtrhuje fakt, že discgolf na tenhle kopec zkrátka patří.

Za tohle krásné video děkujeme Tomáši Valíkovi a Honzovi Bártkovi z proDiscgolf.cz.

Kompletní česká špička v MPO

Jediný letošní turnaj, kterého se zúčastnil opravdu každý z české discgolfové elity v kategorii MPO. Z USA se totiž vrátili Bohdan Bílek a Jakub Semerád, i když druhý jmenovaný už zase odletěl zase zpět za velkou louži. Že bude konkurence obrovská a o titul se serve lítý boj tedy bylo jasné už od prvopočátku.

V prvním klidném kole stanovil svými -11 rekord hřiště Matěj Vojtík, za kterého se zařadil mistr ČR 2019 Dan Konečný a juniorský mistr Evropy 2018 Bohdan Bílek. Hráči jako Jakub Semerád, Petr Striegler, Jakub Knápek, Jakub Kudrna či Kryštof Novák ztráceli trochu víc, ale pořád byli na dosah. Za zmínku stojí i dva discgolfoví matadoři nad 40 let – Marek Šrom a Libor Juřena, kteří se po prvním kole drželi jen pár hodů za lídrem.

Bezdešťového druhého kola nejlépe využil Bohdan Bílek, který byl na rekord hřiště sice krátký, přesto však zahrál solidních -10 a do finálového dne šel s jednohodovým náskokem na druhého Vojtíka. Na leadcard je doplnili dva natáčeným finálovým kolem nepolíbení discgolfisti – Václav Fischer a Libor Juřena. Na druhé kartě je však stíhalo hned několik medaile-chtivých hráčů v čele s Jakubem Semerádem, Jakubem Knápkem, Petrem Strieglerem a Danem Konečným. Ve finále se tedy mohlo stát cokoliv.

A taky že ano. Na Bílka ve třetím kole nikdo neměl. Po návratu z USA si hodně rychle spravil chuť, zařadil vyšší rychlost a rekordními -12 (PDGA rating 1070) totálně rozdrtil veškerou konkurenci a celkově zvítězil s úctyhodným náskokem 13 hodů na druhé Semeráda a Vojtíka, kteří se o větší trofej ještě porvali v rozhozu. Úspěšnější byl první z nich. Všem medailistům a obzvláště Bohdanovi tímto gratulujeme, hrál skutečně famózně!

Vicemistryně světa v týmovém discgolfu bojují o český titul

Jak už je uvedeno výše, organizátoři se snažili, aby i discgolfistky musely pro výhru hrát na birdie a nejen na par. Proto si hned začátkem prvního kola spokojeně pobrukovali když viděli, že Nikola Moravcová je po 8 jamkách na -6. Na druhé půlce hřiště sice už dost vychladla, přesto se však ujala sólového vedení tři hody před trojnásobnou mistryní ČR Eliškou Bártkovou. Další hod za ní pak číhala Martina Vajdová.

V kole druhém se žádné velké drama nekonalo, Moravcová si udržela své průběžné první místo, Vajdová ji dotáhla na pouhé dva hody a Bártková zopakovala svůj výkon z prvního kola a držela se tak dva hody za Vajdovou. Tyto tři hráčky odskočily všem ostatním discgolfistkám v poli o několik hodů, o medailistkách tedy bylo v zásadě rozhodnuto ještě před začátkem třetího kola. Teď jen rozseknout, která se ujme jakého cenného kovu.

Ve třetím kole šly ženy hned jako první kategorie. Bylo to proto, aby se stihlo natočit jejich finálové kolo a odpoledne i finálové kolo kategorie MPO. Brzy se tedy můžete těšit na komentovaná play-by-play videa na youtube kanálu proDiscgolf.cz. A jak to probíhalo? Opavanka Vajdová to vzala hned od začátku hodně zostra a díky pár vydařeným jamkám a puttům šla po třech jamkách dokonce do vedení. Tohle tempo jí však nevydrželo, Moravcová se zvládla uklidnit a přesvědčivým výkonem v druhé polovině kola došla pro svůj první titul Mistryně ČR, navíc s náskokem 3 hody na druhou Vajdovou, která o 10 hodů odskočila třetí Bártkové. Gratulujeme všem medailistkám!

Juniorský převrat

Česká juniorská scéna do 18 let je v poslední době hodně vyrovnaná. Kvartet ve složení Opršal, Štípek, Janků, Surjomartono, se bije o přední pozice téměř na každém větším turnaji a očekávalo se, že ani na búřovském mistrovství to nebude jinak. Levákům Štípkovi a Janků však letošní layout asi příliš neseděl, protože se zkrátka nedokázali prosadit a drželi se až v polovině startovního pole. Naopak brněnský Martin Opršal hrál od prvního kola klidnou a vyrovnanou hru (-2) a do kola druhého šel s jednohodovým náskokem na Filipa Surjomartono a dvouhodovým na Kristiána Kvitu.

Opršal svůj výsledek zopakoval, Surjomartono se o něco zhoršil (+2) a Kvita se naopak o něco zlepšil (-1). Před rozhodujícím třetím kolem tedy vedl Opršal, který měl 3 hody na druhého Kvitu a 5 hodů na třetího Surjomartona.

V kole třetím se však bohužel vedoucímu Martinu Opršalovi příliš nedařilo, naopak jeho pronásledovatelům ano. Po nešťastné jamce číslo 12 (obludě) úplně ztratil kontakt s vedoucím Surjomartonem a přeskočil jej i Kvita. Mistrem ČR se tedy stal Filip Surjomartono z Prahy, druhý byl Kristián Kvita a třetí Martin Opršal. Všem medailistům gratulujeme!

Pár slov závěrem

Díky Golf Clubu Búřov a majiteli hřiště Silvestru Mikuláštíkovi bylo hřiště připravené naprosto perfektně. Díky hlavnímu partneru turnaje – společnosti Discmania – se mohli všichni hráči těšit z krásného hráčského balíčku s památečním diskem. Díky dotaci od České asociace discgolfu se pak povedlo rozdat rekordních 100 000 Kč na peněžitých odměnách pro nejlepší hráče a díky eshopu proDiscgolf.cz jste si turnaj mohli užít (a ještě budete moci užít) i vy – diváci, čtenáři, online followeři a všichni další, kteří českému discgolfu fandíte.

Děkujeme tedy partnerům, účastníkům, ale taky vám všem. Ať už jste členy ČADG, nebo to zatím jen zvažujete, zasloužíte si obrovský dík za to, že se těmi pár stovkami korun ročně podílíte na rozvoji discgolfu v České republice. Chcete-li konkrétně tento turnaj podpořit ještě více, kupte si fundraiser tričko nebo disk na partnerském eshopu turnaje.

Časem ještě přibude play-by-play video kategorie MPO i FPO, reportáž z turnaje, beseda s Českou reprezentací o Týmovém mistrovství světa a Greplíkova talkshow s Kubou Semerádem a Bohdanem Bílkem.

Zpět nahoru