MČR OPEN ohlédnutí za turnajem

MČR OPEN ohlédnutí za turnajem

Mistrovsví České republiky v discgolfu se v letošním roce konalo v Českých Budějovicích na místním hřišti DiscGolfPark Stromovka nacházející se téměř v samotném centru města. Hlavním organizátorem celého turnaje byl místní spolek Budweis discgolf club. Velké dík patří organizační podpoře ČADG za dodané materiály pro přípravu hřiště a rovněž finanční podporu.

Ohledně výsledků, kdo jak dopadl, kdo vyhrál, kdo neuspěl už asi není třeba informovat. Všem vítězům a hráčům, kteří si splnili své předturnajové cíle GRATULUJEME. Všem ostatním děkujeme za účast a věříme, že si turnaj užili. Dovolte mi tedy tento report věnovat spíše organizačním záležitostem, než těm výsledkovým.

Našim hlavním cílem, pro jakýkoli turnaj, který pořádáme, je především vytvoření příjemné atmosféry a zajištění co největšího komfortu, pro co nejvyšší počet hráčů, kteří se turnaje účastní. Z tohoto důvodu tvoří hráčský balíček na našich turnajích především občerstvení na místě. Stejně tak tomu bylo i na MČR. Hráči se během MČR měli možnost občerstvit ovocem, sušenkami, kávou, limonádou a po odehraném kole i pivem. To vše v rámci startovného. Za nás právě toto vytváří větší pohodu na turnaji a lepší podmínky pro všechny účastníky turnaje.

Dalším cílem bylo pokusit se Vás zatáhnout do centra města, abyste naše Budějce poznali blíže. Nejen proto zahájení turnaje a sobotní puttovačka s posezením, proběhla v historickém centru – Restauraci Solnice. Prostory, která tato budova nabízí, jsou opravdu úžasné. Za náš klub to byla jasná volba v době hledání reprezentativních prostor pro MČR. Díky tomu, že se restaurace nachází v samotném centru, se nám podařilo účastníky dostat do historického centra města a dle ohlasů nejeden z Vás zjistil, že Budějce jsou opravdu hezké město, ve kterém by chtěl žít každý! Tuto myšlenku jsme podpořili i možností projít si město s průvodcem, čehož využilo přibližně dvacet z vás.

Hlavním tématem celého turnaje se stala obtížnost hřiště a proč jsme neudělali tamto tak a tamto zase jinak. V první řadě, se jako předseda spolku omlouvám všem za to, že se nám nepodařilo postavit dva layouty, které jsme slibovali. Bohužel nám k tomu nepřály přírodní vlivy a kvůli tomu následně ani město.

Ano, layout pro MČR nebyl příliš odlišný od klasického layoutu, který zde stojí stále. Bylo tedy potřeba vyrovnat se psychicky s tím, že na každé jamce lze zahrát birdie a na některých je to dokonce povinnost. Nezahraješ birdie, ztrácíš oproti soupeřům. Myslím, že už s tímto faktem, mělo více kvalitních hráčů problém, se vyrovnat. Ukázalo to už první kolo, kdy byla slyšet očekávání, že -10 není žádný problém. Nakonec tento výsledek zahrál v prvním kole jen jeden hráč…  

Jako jeden z hlavních organizátorů přidám ještě jeden pohled. MČR se poprvé konalo pouze pro kategorie OPEN – MPO, FPO a MJ18. Nejvíce hráčů nastoupilo v kategorii MPO (101). To mělo za následek dva důsledky.

  • V kategorii MPO se vyplácely historicky nejvyšší payouty na MČR, což velmi kvitujeme.
  • Na turnaj se mohl přihlásit prakticky kdokoli, stačilo si zařídit členství v ČADG. Tím pádem na turnaji startovali TOP hráči, kterých je u nás cca 20 a dále průměrní hráči, kterých bylo cca 80. A zásadní otázka je, organizujeme turnaj pro TOP hráče, nebo pro většinu a chceme, aby co nejvíce hráčů odjíždělo s pocitem, že si turnaj užili? Nastaveným layoutem si můžete odpovědět sami.

Pak zde ale vyvstává otázka k zamyšlení. Chceme, aby se na MČR mohl přihlásit opravdu každý, nebo jen hráči splňující kvalifikační kritéria? To je určitě otázka do budoucna, kterou by měla řešit Soutěžně technická komise ČADG. 

Jako organizátor budu samozřejmě rád, pokud turnaj naplním a mohu tak zvyšovat jeho kvalitu, jako člen VR ČADG bych zase preferoval, aby MČR mělo vysokou hráčskou kvalitu. Věřím a děláme pro to vše, že se tato otázka vyřeší popularizací discgolfu, tím dojde k nárůstu hráčské základny a tím i kvality hráčů.

Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat za možnost organizovat MČR v Českých Budějovicích. Věřím tomu, že díky tomuto turnaji, dojde v roce 2022 k „nakopnutí“ Jihočeské discgolfové ligy. Discgolf v jižních Čechách je i díky turnaji MČR hodně vidět a úkol našeho klubu je využít této příležitosti a rozšířit discgolfový potenciál v Jihočeském kraji.

Odkazy na PR články spojené s turnajem:

Mistrovství ČR discgolfu v budějovickém parku Stromovka
Znáte discgolf? V Jihočeském kraji se bude hrát o mistrovské tituly
Celodenní záznamy | Český rozhlas (9:40:10, 9:51:30)
Discgolf | NEJPRESTIŽNĚJŠÍ ČESKÝ TURNAJ V DISCGOLFU JIŽ TENTO VÍKEND!

Tomáš Šustek, předseda Budweis Discgolf Club

Zpět nahoru