Discgolf-Shop.com Vesec Open 2021

Discgolf-Shop.com Vesec Open 2021

Report z turnaje – Pavel Brückler

Poslední turnaj 1. discgolfové ligy se konal 6.-8. srpna 2021 v Liberci, ve sportovním areálu Vesec. Domácí discgolfový klub Hunters si pro hráče připravil jako každým rokem dlouhé a členité hřiště rozložené po celém sportovním areálu. S náročným hřištěm dorazilo bojovat celkem 127 hráčů v šesti kategoriích, což bylo nejvíce v 12-leté historii tohoto turnaje.

Celková délka všech 18 jamek byla 2654 metrů a par hřiště byl 67. PDGA rating paru hřiště byl ohodnocen na 956. Hráči si na hřišti užili jamky do kopce i z kopce, spousty OB, hazard, ostrovní jamku či vyvýšený koš. Jednou z nejnáročnějších a zároveň nejzajímavějších jamek je dlouhé roky „ostrovní“ jamka č.17, 4-par dlouhý 210 metrů, na kterém mohou hráči zkusit již z výhoziště namířit přímo na koš (jen pro opravdové siláky), nebo zkusit trefit ostrovní fairway. Tato jamka dokáže hráče opravdu potrápit, a to hlavně díky nevyzpytatelnému větru, který zde často fouká.

Hráči, kteří do Liberce pravidelně jezdí, již vědí, jaké počasí se dá pro turnaj očekávat. Většinou se jedná o silný vítr, typické a časté pro Liberec bývá také velmi deštivo.  Překvapivě se první dva turnajové dny vydařily a hráče přes den „překvapilo“ příjemné polojasné počasí a téměř bezvětří. Až v posledním turnajovém dni se Liberec trochu připomněl a připravil pro hráče větrné počasí, s kterým si spousta hráčů nevěděla rady. Musíme ale dodat, že během páteční i sobotní noci zalil vesecký areál déšť. Naštěstí pro hráče to bylo jen v noci…

Vítěz v hlavní kategorii MPO se mohl těšit na putovní trofej od firmy Preciosa, kterou v letošním roce doplnily putovní trofeje pro další kategorie. Díky sklářům z Nového Boru si mohli vítězové všech dalších kategorií odvézt putovní skleněný disk, kopii disku Mercy od Latitude 64­°. Na každé z těchto trofejí byla vypískována jména všech předchozích vítězů.

Organizátoři si pro hráče připravili i zajímavé bonusy. Sladkou odměnou za CTP pro každou kategorii byl obrovský „frgál“ od místního pekařství Koláček. Velmi zajímavá byla také jamka č.6, 92 metrů dlouhá jamka mírně z kopce, na které byla vypsána odměna za ESO, discgolfový koš od Latitude 64 a poukázka v hodnotě 2000 Kč na nákup v e-shopu Disgolf-Shop.com. Bohužel se žádnému hráči nepodařilo eso dát, i když to několikrát bylo velmi blízko.

V hlavní kategorii MPO bojovalo až do konce o vítězství hned několik hráčů. Do finálového kola šli v prvním flightu Petr Striegler, Bonaventura Amann, Stanislaus Amann a překvapení turnaje Jakub Veselý. Hráči se ve vedení střídali, avšak rozhodovalo se mezi Petrem Strieglerem a Bonaventurou Amannem, který na posledních čtyřech jamkách porazil Petra o 6 hodů a díky tomu v turnaji zvítězil. I tak si ale Petr Striegler (15let) vybojoval vítězství v první discgolfové lize. Třetí místo společně vybojovali Jakub Semerád a Jakub Veselý.

Kategorie žen byla také velmi zajímavá. O prvenství sváděly boj pouze dvě hráčky. Eliška Bártková a Nikola Moravcová. Až předposlední jamka posledního kola rozhodla o vítězství Elišky Bártkové, avšak pouze o jeden jediný hod. Ve finálovém kole stojí za zmínku také eagle Nikoly na jamce č. 12, kdy perfektně trefila druhý hod z cca 50 metrů přímo do koše. Třetí místo v turnaji obsadila Martina Vajdová.

V juniorech se pro turnaj otevíraly hned dvě kategorie. Juniory do 15 let (MJ15) ovládl Šimon Daněk, druhý skončil Tomáš Mozola a třetí Jakub Vlček. Na začátku třetího kola však vedl Jakub Vlček, který měl náskok 7 hodů. Skvěle však třetí kolo zvádli Šimon i Tomáš, kteří zahráli 68 hodů, tedy pouze jeden hod nad par hřiště. Kubovi se příliš v posledním kole nedařilo, a tak nakonec bral jen třetí místo.

V kategorii do 18 let (MJ18) si vítězství a nově i putovní trofej, skleněný disk od sklářů z Nového Boru odvezl Martin Štípek, který v prvním kole stanovil rekord hřiště 58 hodů (-9) a byl ohodnocen ratingem 1024. Druhý skončil Filip Surjomatono a třetí Jan Janků.

Závěrem bychom rádi poděkovali všem účastníkům za skvělou atmosféru a výborné výkony. Dále partnerům turnaje za jejich přízeň a hlavně všem dobrovolníkům, kteří přiložili ruku k dílu a dokázali tím vytvořit další skvělý turnaj.

Zpět nahoru