ADD 2021

ADD 2021

Report z turnaje – Jakub Koštěl

Letošní ADD, neboli Aprílový discgolfový dýchánek, je minulostí. Dle názvu by kdekdo čekal, že tento druholigový turnaj proběhl již před několika měsíci, avšak covidová omezení nás přinutila k přesunu z tradičního jarního termínu až na začátek července. Nicméně stejně jako na začátku dubna, i nyní bylo počasí nepředvídatelné a připravilo nejednu výzvu.

Kvůli vydatným bouřkám, které se parkem obklopujícím zámek Kozel přehnaly necelé dva týdny před turnajem, nebylo možné areál vůbec posekat. A další bouřka těsně před turnajem situaci rozhodně nezlepšila. Z nenápadných potůčků se staly dravé bystřiny, hladina rybníka výrazně stoupla a říčka lemující jamku č. 11 se tak tak nerozlila do fairwaye.

Páteční tréninkové kolo bylo doprovázeno silným větrem a občasnými přeháňkami, ale na turnaj se nad námi discgolfoví bohové nakonec slitovali! V sobotu bylo počasí nádherné a skoro až zbytečně horké. A v neděli na nás, navzdory pesimistické předpovědi, nespadla snad ani kapka! I neposekané hřiště bylo nakonec relativně slušně hratelné, i když je pravda, že ztráty disků byly letos až extrémní. Na jamce č. 1 snad musela být černá díra a z rybníka, přes který se házelo, stateční potápěči vylovili po turnaji 17 disků během asi 10 minut.

Věříme, že krása, rozmanitost a členitost kozelské zámecké obory převážila nad vším ostatním a 64 hráčů a hráček si toto náročné hřiště náležitě užilo. Možná jste teď překvapení, že se turnaj, který je pravidelně “vyprodán” během několika minut, nezaplnil. Inu, termín na začátku letních prázdnin, nahuštěná zkrácená sezóna i kolidující jednodenní turnaje na atraktivních hřištích udělají své. I tak jsme ale rádi, že jsme si mohli na Kozlu po vynucené téměř dvouroční pauze, opět zaházet.

Tak, a teď už konečně k výsledkům. Oficiálně se soutěžilo ve čtyřech kategoriích – MPO, FPO, MP40 a MJ18. Všichni hráči se museli popasovat se stejným 18-jamkovým layoutem o celkové délce téměř 2,3 km a s výrazným převýšením.

V juniorské kategorii startovali pouze 4 hráči od 12 do 18 let, z toho tři bratři Surjomartonové (mimochodem nově reprezentující Ultimo tým), kteří nakonec také obsadili pódium. Nejmladší Marek bral třetí příčku, nejstarší Michal byl druhý a prostřední Filip si výkonem jen těsně pod úrovní těch nejlepších dospěláků dokráčel pro vítězství.

Ani ženské zastoupení na turnaji nebylo příliš početné. A ze soutěžního hlediska se v kategorii FPO neudálo žádné velké drama. Třetí příčku obsadila zástupkyně chebského klubu Caurus Egra Tereza Čonková. Na druhém místě skončila Marcela Tomášů reprezentující ústecké Albium a pomyslné zlato si do České Lípy odvezla Markéta Sedláková.

O poznání nabitější byla kategorie MP40, ve které soutěžili muži starší 40 let. Zde se ve třetím kole odehrál zajímavý souboj o druhou a třetí příčku, ze kterého nakonec úspěšněji vyšel ředitel turnaje Jiří Blahout před Ladisem Dragounem. Vítězství si, zejména po velice vydařeném prvním kole, nenechal utéct RE.Discgolfák Jiří Jerry Brožek.

A nakonec tu máme výsledky nejpočetněji obsazené kategorie MPO. Tam se po prvním dni (tedy po dvou kolech) na děleném prvním místě usadili Petr Masník a Jan Zahradníček s Filipem Conkem a Lukášem Lks Landou v těsném závěsu. Jenže ve třetím kole zahájil svou stíhací jízdu mladý Albatros Petr Mrázek. Ten na začátku kola vřetězil eso na jamce č. 6 (zrovna tam by to čekal asi jen málokdo) a od té doby již nepovolil. Bez jediného bogey zahrál čtrnáct ran pod par, aby dostihl vedoucího Honzu Zahradníčka a v rozhozu nakonec vybojoval cenné vítězství. Třetí příčku pak obsadil Petr Masník. Speciální zmínku si zaslouží také čtvrtý Jakub Urbiš, který zahrál výborné třetí kolo, ale hlavně jako jediný za celý víkend překonal birdiečkem nechvalně známou jamku č. 13 (250 m dlouhý pětipar plný nejrůznějších nástrah; v letošních podmínkách ještě o úroveň obtížnější). Respekt!

Kompletní výsledky: https://idiscgolf.cz/turnaje/604 a https://www.pdga.com/tour/event/52821

Na závěr nezbývá poděkovat všem účastníkům, kastelánovi zámku Kozel, který dlouhodobě drží discgolf v přízni a všem těm, co pomohli se sklízením hřiště (zejména Jakub, Filip, Jiří a Martin).

Těšíme se na opětovné shledání na Kozlu – možná ještě letos na podzim a příští rok snad již v tradičním termínu na začátku dubna. Me-e-e-e-eeee

Zpět nahoru