Aprílový discgolfový dýchánek (ADD) 2022

Aprílový discgolfový dýchánek (ADD) 2022

Devatenáctý ročník jednoho z nejstarších českých turnajů je za námi. ADD neboli Aprílový Discgolfový Dýchánek se po loňské anomálii vrátil do tradičního termínu a hned naplno dostál svému názvu. Počasí totiž nemohlo být více aprílové! Ke čtvrtečnímu mrholení, které doprovázelo stavbu hřiště, se v pátek přidal sníh a žádná bota tak v průběhu pátečního tréninku nezůstala suchá. V sobotu ráno pak rozlehlou oboru obklopující zámek Kozel přikryla bílá pokrývka a sněžit přestalo až kolem poledne. Dlouhou obědovou pauzu všech 88 hráčů využilo k útěku do sucha a tepla, aby se vrátili připraveni na druhé kolo. V něm už se počasí začalo umoudřovat, jen chvílemi potrápil celkem silný vítr. Ten však měl i pozitivní efekt – rychle usušil mokrou zem a tak se většině soutěžících hrálo o poznání pohodlněji, rychleji a lépe i z hlediska skóre. V průběhu třetího nedělního kola se postupně protrhala temná oblaka, vykouklo slunce a zámecký park se převlékl do jarních barev, na které všichni toužebně čekali…

Tím příběh o aprílu končí, pojďme se podívat, jak se s různorodými podmínkami vypořádali soutěžící na náročném, členitém hřišti plném výrazného převýšení s parem 62 a délkou necelých 2100 m. Ještě předtím je třeba poznamenat, že turnaj byl klasifikován jako PDGA C, byl zařazen do druhé ligy České asociace discgolfu a soutěžilo se v pěti kategoriích: MPO, FPO, MP40, MJ15 a MJ18.

Z kategorie Grandmasterů (MP50) se bohužel jeden soutěžící odhlásil a zbylí tři hráči tak soutěžně spadli do kategorie MP40. Trofeje a ceny jsme však pro ně měli připravené, takže se sluší výsledek zmínit i zde:

Kategorie MP50:

  1. místo Karel Kolář (+5)
  2. místo David Průcha (+17)
  3. místo Vlastimil Janda (+24)

V kategorii „mladých dědků“, tedy mužů nad 40 let, probíhal do poslední chvíle souboj zejména o bronzovou a stříbrnou příčku. Ve hře bylo hned několik soutěžících, ale pódiové umístění si nakonec uzmuli předsedové DGC Albium – Ústí nad Labem a Floppy Disk Choltice s rozdílem jediného hodu. Kategorii s výrazným náskokem opanoval zkušený discgolfista a aktuální mistr ČR, Jerry Brožek.

Kategorie MP40:

  1. místo Jiří Brožek (-15)
  2. místo Filip Carlan (-3)
  3. místo Ladis Dragoun (-2)

Turnaje se zúčastnila celá řada juniorů, zejména těch mladších, z čehož máme velkou radost. V kategorii MJ15 se po prvním kole dostali do trháku bratři Vlčkové z frýdlantských Wizardů. Ve druhém kole však ze svého tempa polevili a zároveň jejich soupeři začali hrát lépe. Třetí kolo tak začalo relativně vyrovnaně a blýsknul se v něm zejména Marek Surjomartono se skóre -6. Zmínit musíme také jedinou juniorku, Terezku Schindlerovou, která za sebou díky svým konzistentním výkonům nechala hned tři další hráče, když skončila na celkovém pátém místě.

Kategorie MP15:

  1. místo Jakub Vlček (-5)
  2. místo Marek Surjomartono (-3)
  3. místo Šimon Daněk (-1)

Starší junioři (do 18 let) se turnaje zúčastnili pouze čtyři a to navíc se znatelnými výkonnostními rozdíly. Výsledky jsou následující:

Kategorie MP18:

  1. místo Filip Surjomartono (-13)
  2. místo Kristián Kvita (-1)
  3. místo Matěj Zelenka (+12)

Stejně tak zástupkyň něžného pohlaví se na turnaj nesjelo velké množství, jejich souboj však byl o poznání napínavější, než u starších juniorů. První kolo se nejlépe vydařilo Markétě Sedlákové když v těžkých podmínkách zahrála pouze 9 ran nad par hřiště. Naopak začátek příliš nevyšel Martině Kalinové, která se však ve zbylých dvou kolech solidně rozházela a nakonec ženskou kategorii ovládla s náskokem 10 hodů! O zbylé medaile pak proběhl velice vyrovnaný souboj. Těsně pod pódiem, pouze o jeden hod, zůstala Zdenka Staňková. Zbylé dvě dámy musely do rozhozu, ve kterém byla Markéta Sedláková úspěšnější než Petra Křížová.

Kategorie FPO:

  1. místo Martina Kalinová (+30)
  2. místo Markéta Sedláková (+40)
  3. místo Petra Křížová (+40)

Na závěr jsme si nechali kategorii nejobsazenější a tedy i nejprestižnější – MPO. V té soutěžilo celkem 43 hráčů a řada z nich měla ambice bojovat o přední příčky. Nejvyšší meta se však většině z nich výrazně vzdálila, když Kuba Kudrna z Moravského Krumlova i přes drsné podmínky zahrál v prvním kole 9 ran pod par. Několik borců bylo i přesto jen pár hodů za ním, avšak nikdo z nich nedokázal udržet tak konzistentní výkony v průběhu celého turnaje. Jakub se ve druhém kole dokázal ještě o hod zlepšit a v tom třetím si vysokou výhru pojistil osmi ranami pod par. Souboj o další medailové pozice už byl o poznání vyrovnanější a nervy drásající do posledního hodu. Stříbrnou příčku obsadil Dan Konečný, taktéž z Moravského Krumlova, a o bronzu musel rozhodnout až pražský rozhoz mezi Petrem Haeringem (který se rozhodl soutěžit v MPO místo v MP40) a Lukášem Landou. Druhý jmenovaný byl nakonec úspěšnější.

Kategorie MPO:

  1. místo Jakub Kudrna (-27)
  2. místo Daniel Konečný (-19)
  3. místo Lukáš Landa (-18)

Kompletní výsledky na idiscgolf.cz: https://idiscgolf.cz/turnaje/838.
Výsledky se statistikami jednotlivých jamek: https://idiscgolf.cz/live-scoring/838/
Výsledky na PDGA: https://www.pdga.com/tour/event/56655

Všichni umístění si odnesli krásné dřevěné trofeje od DANTE Woodworks a bohaté balíčky se samými zdravými dobrotami od MOVit Energy a GRIZLY.cz, stejně jako poukázky na nákup v ULTIMO.cz (budou zaslány elektronicky).

Nechyběla vložená soutěž CTP o nejpřesnější hod:

FPO/MJ15 (jamka č. 1) – Jakub Vlček
MP40/MP50 (jamka č. 5) – Jiří Kvita
MPO/MJ18 (jamka č. 10) – Jiří Kohoutek

Dobrou zprávou pro všechny zúčastněné i nezúčastněné je, že na místě byl také Martin Jaroš, dvorní fotograf českého discgolfu a vy už si teď můžete prohlížet jeho parádní momentky. Fotky z tréninkového dne zde, fotky z prvních dvou kol zde a fotky z finálového dne (se sluncem!) zde.

Na závěr nezbývá než poděkovat všem účastníkům turnaje, ještě jednou pogratulovat vítězům a hlavně poděkovat partnerům, zejména MOVit Energy a GRIZLY.cz a také vedení Zámek Kozel za poskytnutí jedinečného prostoru pro turnaj.Doufáme, že jste si letošní ADD řádně užili a zase za rok se na Kozlu sejdeme. Pro nedočkavce plánujeme podzimní neboli punkovou verzi turnaje, (P)ADD, někdy na přelomu října a listopadu. Termín se brzy objeví na idiscgolf.cz

Zpět nahoru