Mistrovství ČR v discgolfu – Chřiby 2024

Mistrovství ČR v discgolfu – Chřiby 2024

Po čtyřleté pauze se v areálu Gruntu Galatík V Těšánkách u Kroměříže znovu uskutečnil discgolfový turnaj. Tentokráte se jednalo rovnou o Mistrovství České republiky! Hlavní organizace se zmocnil klub Animals Brno v čele s Markem Budíkem a Matějem Vojtíkem. Ruku k dílu přiložily další moravské kluby, jmenovitě DGC Fénix Brno, DGC Moravský Krumlov, Eagles Uničov, DGC Kobylí a DiscGolf Vacenovice. Turnaj se uskutečnil s podporou výrobce discgolfového vybavení Discmania, internetových obchodů proDiscgolf.cz a LetitFly, firem G3, Grunt Galatík, Atex, Silicon Papers, Kobodas Industry, Protein&Co, Chilli Peterson, JH Barbaria, Grande Bavaria, Rullis Coffee, Mindok, Fontána, Vinařství Lanžhotský, Elite Gym, HR Wood a Beam Sunglasses.

Během tréninkového čtvrtečního dne se uskutečnila i kvalifikace na ATEX Mistrovství republiky v drivingu. Nejlepší výkon v kategorii MPO předvedl František Trenz hodem dlouhým 156 metrů. V kategorii FPO předvedla nejlepší výkon Kristýna Jurčíková. Spolu s nimi se kvalifikovalo dalších 5 hráčů a 4 hráčky. Finále probíhalo v páteční podvečer a František Trenz i Kristýna Jurčíková v něm potvrdili dominanci z kvalifikace a stali se prvními Mistry republiky na Chřibech, jak se tomuto turnaji rádo přezdívá. Záznam z finále najdete na youtube kanále internetového obchodu proDiscgolf.cz
https://www.youtube.com/watch?v=cW6vgUjtcRQ&t=396s

Po čtvrtečním tréninku a vložené soutěži o Mistra republiky v drivingu se v pátek začalo bojovat o samotný titul Mistra republiky. Páteční den byl ve znamení favoritů, kteří nenechali nikoho na pochybách a drželi se v popředí leaderboardu. Kromě hlavního turnaje se také rozehrála kvalifikace o Mistra republiky v puttování sponzorovaná firmou LetItFly, která do soutěže věnovala discgolfový koš české výroby. Kvalifikace probíhala na speciálním puttovacím hřišti postaveném speciálně pro její účely. Puttovalo se na 4 koše, přičemž na každý koš se puttovalo ze 3 pozic a každý měl 3 pokusy.
Nejlépe se s kvalifikací vypořádal Michal Vaněk s 22 proměněnými putty. Díky vyrovnaným výsledkům se do sobotního finále nakonec kvalifikovalo celkem 9 hráčů.

Celý víkend panovalo na Moravě krásné slunečné počasí. Všech 94 hráčů poměřilo síly s velmi náročným hřištěm plným dlouhých a místy i technických hodů a také s vysokou teplotou. Deštníky proti slunci, pitný režim a občerstvovací stanice byly pro hráče nutností. Po sobotním dni se včele kategorie FPO držela Kristýna Jurčíková, kterou kolem za -12 hodů pod par (rekord hřiště pro FPO) stahovala Nikola Moravcová. Rozestup před nedělním finále mezi nimi byl 5 hodů. V čele kategorie MPO byl slovenský host Tomáš Mozola před dvojnásobným mistrem republiky Bohdanem Bílkem a amatérským mistrem republiky z loňského roku Tomášem Ráčkem. Sobotní podvečer byl ve znamení finále Mistrovství republiky v puttování. Pro finále bylo postaveno nové speciální, finálové hřiště s jedním košem. Byly využity překážky pro parkurové skákání. Před zraky přibližně 50 diváků se za hlasitého fandění mistrem republiky stal Jakub Kudrna. Záznam z finále najdete na youtube kanále internetového obchodu proDiscgolf.cz https://www.youtube.com/watch?v=E-PzhyWQfKY&t=876s

Sobotní večer pak ještě vyvrcholil u Chřibského/chytrého kvízu. Celkem 46 hráčů rozdělených do skupin o maximálně 46 hráčích si lámalo hlavy nad otázkami o předchozích turnajích na Chřibech, nebo předchozích mistrovstvích republiky. Nakonec to byl velmi těsný souboj a hru věnovanou společností Mindok si odnesl tým pojmenovaný „Pecu už nemáme :/ “.

V neděli hru ztěžovalo ještě větší teplo než předchozí dny. Boje o přední pozice byly tedy ještě obtížnější. V kategorii MPO se s hřištěm nejlépe vypořádal Tomáš Mozola ze Slovenska, který ale nemůže být mistrem České republiky, a tak souboj o mistra republiky probíhal na místě druhém.
Na rozhodnutí nakonec nestačilo ani 54 jamek, a tak se musela ještě jamka přidat. Šťastnější byl nakonec Bohdan Bílek, který tak završil svůj mistrovský hattrick po vítězstvích v předchozích dvou letech. Velice blízko k dalšímu titulu byl i Tomáš Ráček, poražený v play-off. Na mistrovskou bednu se ještě probojoval Jan Mrůzek.

Kategorie FPO slibovala také těsný souboj a v průběhu kola se mezi první a druhou zmenšil rozestup na 1 hod. Nakonec se však Kristýna Jurčíková nenechala předstihnout a stylem start cíl si doházela pro svůj první mistrovský titul. Na druhém místě skončila loňská mistryně Nikola Moravcová a třetí místo si odváží Zuzana Marková.

Kompletní výsledky jsou k dispozici na webu iDiscgolf.cz (https://idiscgolf.cz/turnaje/1464 ) a PDGA (https://www.pdga.com/tour/event/77318 ). Fotografie od Martina Jaroše jsou dostupné na FB stránce České Asociace discgolfu https://www.facebook.com/CADGCZ  a fotografie od pana Panáčka na https://eu.zonerama.com/rpanacek/1334283.  Záznam z finále obou kategorií bude vydán opět na youtube kanále proDiscgolf.cz.

Celkem se v turnaji rozdalo zpět mezi hráče 111 000 Kč za umístění v samotném turnaji a cca dalších 145 000 Kč v doprovodných soutěžích a v rámci hráčského balíčku.
Průměrný rating paru hřiště byl 958, což je stejně jako před 4 lety. 

Gratulujeme vítězům a děkujeme všem účastníkům, dobrovolníkům a sponzorům, bez kterých bychom takhle velký turnaj uspořádat nemohli.  

Matěj Vojtík a Marek Budík

Zpět nahoru