Závěrečný turnaj sezóny CDGT: Moravian Open – Jiří Bílek Memorial 2022

Závěrečný turnaj sezóny CDGT: Moravian Open – Jiří Bílek Memorial 2022

Podzimní barvy. Výhledy na Beskydy. Západy slunce v Moravské bráně. 3 kola discgolfu na nejtěžším hřišti na KOSTKA stav Czech Discgolf Tour… Takový byl plán. Bohužel se však tak úplně nevyplnil. Stejně jako každý předcházející turnaj CDGT byl i Moravian Open – Jiří Bílek Memorial naplánován na 3×18 jamek golfovým startem. Počasí ale řeklo rezolutní NE.

Po propršeném září a týdnech příprav realizovaných domácím klubem Moravian Gators Nový Jičín v čele s Františkem Trenzem a Kryštofem Novákem konečně přišel ten velký den. Trénink, tradiční čtvrteční puttovačka a slavnostní zahájení turnaje. Vše probíhalo přesně, jak mělo, tedy se spoustou větru a s výhledy ze Svince, kde je dočasné turnajové hřiště umístěno, do všech stran.

Páteční ráno už ale bylo jiné. Celé hřiště totiž zahalil mrak, který se ani přes postupně zesilující vítr ne a ne pohnout. Nešlo vidět dále, než na 50 metrů, a turnajový discgolf tedy nepřipadal v úvahu. Po několika odkladech startu se místo prvního kola od 14:30 uskutečnil jen Náhradní turnaj na novojičínském DiscGolfParku Bocheta, kterého se zúčastnilo 42 hráčů. Poté již nezbývalo než doufat, že se vlna do plánovaného sobotního kola zvedne. A povedlo se! Náhradní (sobotní) první kolo se již odehrálo bez větších zádrhelů (jen s 2 hodinovou mlžnou pauzou) a v nedělním druhém kole již bylo vyloženě nádherně!

Za videoreportáže děkujeme Tomáši Valíkovi z media týmu proDiscgolf.cz.

V MPO dominovali domácí

Z důvodu nepřízně počasí se turnaj hrál jen na dvě kola, hřiště ale naštěstí bylo dostatečně rozdílové i tak. Po prvních 18 jamkách to vypadalo, že domácí Bohdan Bílek (Team proDiscgolf.cz, Team Discmania, Moravian Gators Nový Jičín) na svém oblíbeném turnaji opět nenajde konkurenci, ale v kole druhém mu prvenství vzal jeho dlouholetý kamarád a spoluhráč Jakub Knápek (Team proDiscgolf.cz, Team Innova, Moravian Gators Nový Jičín). Ten totiž i přes silný vítr zahrál skutečně famózně. S celkovým skóre -6 zvítězil o 2 hody před Petrem Strieglerem (Team proDiscgolf.cz, DGC Moravský Krumlov). Další 3 hody za ním se umístil domácí Jakub Dostál (Moravian Gators Nový Jičín). Bílek se kvůli zákeřné 18. jamce 2. kola propadl „až“ na dělené 6. místo.

Striegler si tímto výkonem ještě více pojistil své celkové vítězství na letošní KOSTKA stav Czech Discgolf Tour, druhé místo vzal Jakub Knápek a třetí pak Matěj Vojtík (Team Westside Discs, Gold Stars Hunters).

Jistým krokem k výhře v FPO

Tento víkend v kategorii žen bezpochyb patřil Elišce Bártkové (Team proDiscgolf.cz, Team Innova, Moravian Gators Nový Jičín) – trojnásobné mistryni ČR, které se v letošní sezóně zatím příliš nedařilo. Ukázala, že domácí publikum jí svědčí a už od prvního kola se ujala vedení, které ani na chviličku nepustila. Dostihnout se ji snažila zkušená mistryně Evropy v FP40 Katka Boďová (Top Team Slovakia), nebo třeba Nikola Moravcová (Gold Stars Hunters), novopečená mistryně ČR z Búřova. Nakonec jim však oběma vytřela zrak, eaglem na 17. jamce potvrdila svou formu a zvítězila s odstupem 5 hodů od Boďové a Moravcové. Ty o svém umístění rozhodly až v rozhozu, ve kterém vyhrála první zmíněná.

Prvenství v žebříčku CDGT 2022 brala Nikola Moravcová, stříbro Eliška Bártková a bronz Katka Boďová.

Polská dominance v MP40

Na prvních třech turnajích CDGT zvítězil v kategorii MP40 pokaždé jiný hráč. Celkové výsledky ligy tedy byly naprosto otevřené. Svůj skvělý výkon z Uničova však dokázal zopakovat Milosz Boruszewski (Silesian Boars), který si v prvním kole přivlastnil průběžné první místo a v kole druhém před sebe vůbec nikoho nepustil. Svým výkonem +2 by se umístil na skvělém 4. místě v kategorii MPO. 5 hodů za sebou nechal Tomáše Dostála (DGC Bazarmix) a dalších 5 za ním se umístil Roman Jurajda (Búřov Golf Club) se skóre +12.

Celkové zlato v CDGT získal Milosz Boruszewski, 2. skončil Marek Šrom (DGC Moravský Krumlov) a 3. Tomáš Dostál. Gratulujeme!

Nové jméno na špici v MJ18

Zlatou medaili za letošní Moravian Open – Jiří Bílek Memorial vzal po dvou výborných kolech Vojtěch Bobek (Valmez Wolves Discgolf Team). Zahrál totiž celkových +3, což byl 5. nejlepší výkon z celého startovního pole. Přiblížit se mu dokázal jen Martin Štípek (DG Eagles Uničov) s +5. Domácí Kristián Kvita (Moravian Gators Nový Jičín) pak bral 3. místo s celkovým skóre +10.

Vojtovi ze srdce gratulujeme k prvnímu medailovému umístění na CDGT! Jen tak dál.

V celkových výsledcích nejvyšší české ligy se v kategorii MJ18 nejlépe předvedl Martin Opršal (Albatros Team proDiscgolf.cz, DGC Fénix Brno), druhý byl Martin Štípek a třetí Jan Janků (Laguna Flyers Přerov).

Fotografie, videa, výstupy a výsledky

Celý turnaj fotografovali a natáčeli členové mediálního týmu proDiscgolf.cz – Martin Jaroš a Tomáš Valík. Jejich výstupy naleznete na facebookové stránce ČADG, YouTube ČADG a Instagramu ČADG. Všechny je navíc shrnujeme níže. Můžete se těšit ještě na shrnující reportáž z celého turnaje a díky partnerství s proDiscgolf.cz a podcastem Ať to lítá také na play-by-play video z posledního kola kategorie MPO.

Videoreportáž z 1. dne
Fotogalerie z 1. kola
Videreportáž z 2. dne
Fotogalerie z 2. kola
Videreportáž z 3. dne
Výsledky turnaje na idiscgolf.cz
Výsledky turnaje na PDGA

Kromě toho najdete na našem YouTube i rozhovory s lídry ve všech kategoriích po každém kole. 

O PR se staral PR manažer CDGT Jan Schönbauer, díky kterému se discgolf dostal do tištěných médií, internetových deníků a na další místa, díky kterým je vidět.

Děkujeme discgolfovému klubu Moravian Gators Nový Jičín v čele s Františkem Trenzem a Kryštofem Novákem za výtečně zorganizovaný turnaj, všichni hráči si jej moc užili. Jsme rádi, že už spoustu let spolu s námi posouváte český turnajový discgolf dál.

Zároveň děkujeme společnosti KOSTKA stav za podporu Czech Discgolf Tour a za to, že pomáhá českému discgolfu dále růst.

Zpět nahoru