Třetí turnaj ze čtyř je za námi – CDGT: O pohár starosty města Uničov

Třetí turnaj ze čtyř je za námi – CDGT: O pohár starosty města Uničov

Krásný a různorodý park, slunce i déšť, klid i vítr. Turnaj O pohár starosty města Uničov v kostce. Na hřišti, které za necelých 10 let své existence hostilo už mnoho významných turnajů a ještě více jich určitě teprve hostit bude. Stejně jako v Českých Budějovicích a v Moravském Krumlově šli i uničovští organizátoři v čele s ředitelem turnaje Petrem Bujnoškem do sebe a pro letošní turnaj KOSTKA stav Czech Discgolf Tour totálně změnili layout hřiště.

Cílem bylo udělat jej rozdílovějším, ale zároveň zábavnějším. Vzhledem k omezenému prostoru a parkovému charakteru areálu asi není šance, aby byl někdy Uničov nejdelším hřištěm na Czech Tour, zato však hráče vždy zaručeně potrápí spoustou technických hodů, OB, zvláštních linií a úzkých mezer. Možná, že pocitově bylo hřiště spíše jednodušší, na výsledcích se to však vůbec nepodepsalo. Na náladě v hráčském poli pak zaručeně ano. Nový layout hráče zkrátka bavil.

Jak je na CDGT zvykem, hrála se 3 kola postupným startem ve 4 kategoriích – MPO, FPO, MP40 a MJ18. Účast byla rekordní, celkem nastoupilo 139 hráčů a z toho 21 hráček v kategorii FPO!

Za videoreportáže děkujeme Tomáši Valíkovi z media týmu proDiscgolf.cz.

Napínavý boj v MPO

Výsledky byly po celou dobu turnaje velice těsné. Po prvním kole byl ve vedení o jediný hod Kryštof Novák (Team proDiscgolf.cz, Team Discmania, Moravian Gators Nový Jičín), v kole druhém do toho ale šlápl jeho klubový spoluhráč Jakub Knápek (Team proDiscgolf.cz, Team Innova, Moravian Gators Nový Jičín) a zahrál rekordních -12, čímž se utrhl a vytvořil si čtyřhodový náskok před kolem finálovým. Během toho se mu příliš nedařilo, chvíli už to vypadalo, že jej pronásledovatelé Kryštof Novák a Matěj Vojtík (Team Westside Discs, Hunters) dotáhnou, avšak nakonec je na posledních třech jamkách udolal a zvítězil o 5 hodů.

V boji o stříbro proběhlo poměrně velké drama. Na 16. jamce dal Vojtík eso (viz video níže) a Novákovi se ke konci příliš nedařilo. Po pro Vojtíka velice nešťastné poslední jamce však šli nakonec do rozhozu a v tom měl navrch Kryštof Novák a bral tak stříbro. Matěj Vojtík se umístil na bronzové pozici.

Za videoreportáže děkujeme Tomáši Valíkovi z media týmu proDiscgolf.cz.

Mládí a drama v FPO

Každý, kdo sledoval hru a výsledky ženské kategorie na uničovském turnaji věděl, že je to těsné, vyhrát může kdokoli a rozhodovat budou i ty nejmenší chybičky. Po prvním kole se ujaly vedení zkušená trojnásobná mistryně ČR Eliška Bártková (Team proDiscgolf.cz, Team Innova, Moravian Gators Nový Jičín) a Nikola Moravcová (Hunters) před Rézou Kahudovou (DGC Budweis) a Katkou Boďovou (Top Team Slovakia). V druhém kole se některým dařilo méně, druhým více, ale ze všech nejvíce mladičké (11 let) a talentované Kristýně Jurčíkové (Moravian Gators Nový Jičín), která zahrála +1, stanovila tak rekord hřiště pro kategorii FPO a elegantně se vyšvihla na druhé místo, pouhé dva hody za svou spoluhráčku Bártkovou. Těsně za ní se nacházela jak Moravcová, tak Boďová.

V první polovině posledního kola se o prvenství přetahovaly zejména Bártková s Jurčíkovou, pak ale přišla otevřená část hřiště, silný vítr a hlavně osudová jamka číslo 10 (alias bumerang). Na ní se projevily zkušenosti první jmenované (zahrála tam v každém kole birdie) a mladší hráčka spolu s Moravcovou tak z boje o první místo v zásadě vypadly. Po zbytek kola tak probíhaly dvě separátní bitvy – o 1. místo mezi Bártkovou a Boďovou a o 3. místo mezi Jurčíkovou a Moravcovou. Po poslední jamce nakonec zvítězila Katka Boďová, 2. místo brala Eliška Bártková a po rozhozu bronzová skončila Kristýna Jurčíková.

Střídání stráží v MP40

Na každém turnaji KOSTKA stav Czech Discgolf Tour doposud zvítězil jiný hráč MP40. Po každém kole uničovského turnaje vedl jiný hráč MP40. Co z toho vyplývá? Že dovednosti hráčů CDGT nad 40 let jsou velmi vyrovnané a špička je hodně široká. Po skvělém (a pro MP40 rekordním) druhém kole -7 se ujal vedení Libor Juřena (Discgolf Club Kobylí), vyrovnanými výkony jej však nakonec udolal polský Milosz Boruszewski (Silesian Boars) a bral tak zasloužené zlato. V rozhozu o 2. a 3. místo zvítězil již zmíněný Juřena a třetí byl nakonec Martin Malý (re.discgolf).

Juniorům do 18 let 3×18 jamek nestačilo

Že je situace v juniorech velice podobně vyrovnaná, jako v hráčích nad 40 let, už víme od začátku sezóny. Tentokrát však všechno bylo ještě těsnější než obvykle. Na předních pozicích se pohyboval nejdříve Kristián Kvita (Moravian Gators Nový Jičín), pak se tam vyšvihl Tomáš Mozola (proDiscgolf.cz Albatros Team), ve třetím kole to dlouho vypadalo na vítězství Jana Janků (Laguna Flyers Přerov), nakonec jej ale dotáhl a v rozhozu porazil brněnský Martin Opršal (proDiscgolf.cz Albatros Team, Fénix Brno) a bral tak zaslouženou trofej pro vítěze. Na stříbrné pozici skončil už zmíněný Jan Janků a třetí místo vybojoval Tomáš Mozola.

Fotografie, videa, výstupy a výsledky

Celý turnaj fotografovali a natáčeli členové mediálního týmu proDiscgolf.cz – Martin Jaroš a Tomáš Valík. Jejich výstupy naleznete na facebookové stránce ČADG, YouTube ČADG a Instagramu ČADG. Všechny je navíc shrnujeme níže. Můžete se těšit ještě na shrnující reportáž z celého turnaje a díky partnerství s proDiscgolf.cz a podcastem Ať to lítá také na play-by-play video z posledního kola kategorie MPO.

Fotogalerie z tréninku a 1. kola
Videoreportáž z 1. kola
Fotogalerie z 2. kola
Videoreportáž z 2. kola
Fotogalerie z 3. kola
Videoreportáž z 3. kola
Výsledky turnaje na idiscgolf.cz
Výsledky turnaje na PDGA

Kromě toho najdete na našem YouTube i rozhovory s lídry ve všech kategoriích po každém kole. 

O PR se staral PR manažer CDGT Jan Schönbauer, díky kterému se discgolf dostal do tištěných médií, internetových deníků a na další místa, díky kterým je vidět.

Děkujeme discgolfovému klubu DG Eagles Uničov v čele s Petrem Bujnoškem za výtečně zorganizovaný turnaj, všichni hráči si jej moc užili. Jsme rádi, že už spoustu let spolu s námi posouváte český turnajový discgolf dál.

Zároveň děkujeme společnosti KOSTKA stav za podporu Czech Discgolf Tour a za to, že pomáhá českému discgolfu dále růst.

Poznámka na závěr: probíhá registrace na závěrečný turnaj KOSTKA stav Czech Discgolf Tour: Moravian Open – Jiří Bílek Memorial 2022.

Zpět nahoru